בשנים האחרונות עלתה הפופלאריות של השקעות אלטרנטיביות בקרב הציבור הרחב ובקרב משקיעים כשירים. בפוסט זה אתן רקע על סוגי ההשקעות האלטרנטיביות השונות ומדוע משקיעים משלבים אותן כחלק מתיק ההשקעות שלהם.
אז מה היא השקעה אלטרנטיבית?
עולם ההשקעות כולו מתחלק לשניים,
השוק הסחיר
הידוע כ”שוק ההון” אשר דרכו ניתן להשקיע באג”חים, מניות של חברות ציבוריות, קרנות נדל”ן, סחורות, שותפויות ציבוריות וכל נכס העולה על הדעת בתנאי שהוא רשום למסחר בבורסה מוכרת ברחבי העולם.
השוק האלטרנטיבי
השקעה ישירה בנכסים פרטיים כגון הלוואות ליזמים או פרטיים, נדל”ן פיזי ליזמות או להשכרה, השקעה בחברות פרטיות והשבחתן או השקעה בתשתיות.
לרוב השקעה אלטרנטיבית תבוצע דרך קרן המתמחה בסביבה עסקית ספציפית אשר אמורה להביא דרך המומחיות תשואה עודפת על השוק הסחיר.
יתרונות העולם האלטרנטיבי
השקעות אלטרנטיביות הגיעו למיינסטרים ולמשקיעים מוסדיים לאחר שדיוויד סוונסן ערך מחקר בנושא וביצע השקעות דרך קרנות המתמחות בתחומים רבים.
סוונסן ניהל את תיק ההשקעות של אוניברסיטת ייל במשך מעל שני עושרים והשיג לאורך זמן ארוך תשואה עודפת על מדדי השוק, במחקר ובספרו הוא מצא שפיזור בין נכסים שאינם מושפעים מהכיוון הכללי של השוק הסחיר ניתן להגדיל את התשואה בטווח הארוך ולהקטין במקביל את התנודתיות הכוללת בתיק מכיוון שהשקעות ישירות מושפעות מהסביבה הישירה ולא מהסנטימנט הכללי של השוק.
כמו כן, בניגוד לשוק הסחיר אשר מאופיין במידע נגיש לכל השחקנים וליעילות בתמוחר הנכסים ישנן הזדמנויות רבות המאפשרות רווח עודף בשוק הפרטי בשל תמחור שאינו מדויק. בשוק הפרטי בחירת מנהלי השקעות נכונה מקבלת משנה חשיבות שכן הפערים בתשואות בין המנהלים באותו תחום יכולה להגיע לעשרות אחוזים.
סוגי הקרנות השונות:
קרן חוב/אשראי
קרן גידור
קרן נדל”ן
קרן תשתיות
קרן private equity
קרן venture capital
מבנה הקרנות
קרנות השקעה מאוגדות במבנה משפטי של שותפות מוגבלת, בשותפות מוגבלת קיים שותף מנהל/כללי אשר מקבל מנדט מלא להשקיע את כספי המשקיעים ושותפים מוגבלים (המשקיע עצמו) השותף המוגבל זכאי לחלקו ברווחים בניכוי התשלום לשותף הכללי, למשקיע אין כל חבות לשותפות או לצד שלישי למעט סכום ההשקעה עצמו.
בהתאם לחוק ניירות ערך, כל קרן יכולה להציע ללא הנפקה מסודרת את ההשקעה ל35 ניצעים (בין שביצעו את ההשקעה או לא) ולכן קהל היעד הינו בעיקר משקיעים כשירים שלהם ניתן להציע את ההשקעה ללא מגבלה.
בשותפות מוגבלת קיימת חובת תשלום מס רווח הון בפדיון הקרן וכמו כן בסוף כל שנה קלנדרית גם ללא פדיון, לכן משקיעים רבים בוחרים להשקיע דרך קופות ira בקרנות המאגדות בחו”ל ובכל דוחים/נמנעים מתשלום המס באופן חוקי
לקריאה נוספת על IRA
חלק מהקרנות הינן קרנות פתוחות “evergreen”
בקרנות אלו ניתן להשקיע באופן רציף ואף לבצע השקעות נוספות במידה ומרוצים ממנהל הקרן, זאת מכיוון שמנהל הקרן משקיע ומוצא הזדמנויות חדשות כל הזמן, בקרנות אלו גם ניתן לפדות את הכספים לאחר תקופת נעילה ובהתאם למדיניות ההודעה המוקדמת של הקרן.
היתרון בכך הינו הגמישות וכך שהכסף מושקע כולו מהרגע הראשון.
הסוג הנפוץ הנוסף הינו קרן “סגורה”
בקרן סגורה השותף הכללי מגייס מהמשקיעים התחייבות כספית ומודיע להם על מנדט ההשקעה של הקרן בד”כ בין 5-10 שנים.
במהלך השנים הראשונות של הקרן המנהל מוצא את הזדמנויות ההשקעה ומבצע רכישה של הנכסים בהתאם. עד תום תקופת ההשקעה מנהל הקרן משביח את הנכסים ומוכר אותם כך שבתום תקופת ההשקעה המשקיע מקבל את הקרן חזרה בתוספת התשואה שהושגה.
בקרן סגורה לא ניתן לצאת מההשקעה באמצע התקופה, העברת הכספים מתבצעת בתחילת ההשקעה או במנגנון של קריאה לכסף כאשר המנהל מאתר נכס להשקעה.
בחלק מהקרנות ישנו מנגנון חלוקות אשר מאפשר להינות מתשואה שוטפת במהלך תקופת ההשקעה בקרן.
ההיבטים השונים שיש לבחון בעת בחירת קרן ההשקעה
– נכס הבסיס בהתאם ליתר נכסי המשקיע.
– אסטרטגיית ההשקעה הספציפית של מנהל הקרן
– סיכונים וסיכויים ספציפיים בהתאם לסוג הקרן והאסטרטגיה כולל היבטים של סביבה מאקרו כלכלית
– תנאי הנזילות וזמני טיפול למפגש עם הכסף
בגלל שמדובר בהשקעות שאינן מפוקחות נדרש לבצע בדיקת נאותות מקיפה של כל השקעה, ישנן סוגיות רבות הדורשות בחינה מקצועית כגון:
מבנה משפטי, מיסוי, מבנה בעלות בקרן ומפת האינטרסים, היסטוריה, אנשי המפתח בצוות, איכות המנהל התקין בקרן ומבנה בקרות פנימיות, תשתית תפעולית של הקרן, כיצד נבחרות עסקאות בקרן וכיצד העסקה מנוהלת לאורך חיי ההשקעה, מבחני לחץ לקרן בסביבת מאקרו משתנה וכמובן רגולציה וסיכוני רגולציה בסביבה שבה הקרן פועלת.
הכותב אינו יועץ השקעות או יועץ מס ואין לראות באמור ייעוץ או הנעה לביצוע השקעה או פעולה מכל סוג. המידע הנ”ל מוגש לצורך לימודי בלבד, אם ברצונכם להבין באופן פרטני כיצד התוכן הזה משתלב בתכנון הפיננסי הפרטי שלכם אתם מוזמנים לקבוע פגישה פרטנית. הכותב הינו בעל רישיון סוכן פנסיוני ועשוי לקבל תגמול על חלק או כל המוצרים הנזכרים במאמר זה ובמאמרים אחרים באתר.