תכנון פיננסי הוליסטי הוא גישה כוללת המתייחסת לכל ההיבט הפיננסי בחייו של היחיד ושל התא המשפחתי. בתהליך יוצרים מפת דרך פיננסית שנועדה להבטיח את הגשמת היעדים באופן יעיל ובסבירות גבוהה, ובכדי לאפשר לכל אדם להתכונן ולעבור בצורה חלקה גם טלטלות בחיים. בכל הנוגע לתכנון פיננסי, אני רואה כערך עליון את התאמת המוצרים הפיננסים הנכללים בתכנון למצב הספציפי של הלקוח ולמטרות שלו.
עכשיו כשהגדרנו מהו תכנון פיננסי בואו נצלול לתחומים שבהם התהליך נוגע
תכנון תזרים מזומנים
התא המשפחתי הוא עסק לכל דבר ועניין, וכבכל עסק, חשוב לנהל את ההכנסות מול ההוצאות כך שבכל חודש נכניס יותר מאשר שאנו מוציאים.
לאחר שהגענו למצב שיש “עודף תקציבי”, נוכל להפנות את החיסכון לטובת יעדים קצרי טווח ולהשקיע לטובת היעדים ארוכי הטווח שלנו.
הכלי המרכזי שלנו לניהול תזרים הינו תקציב שבנינו תוך כדי מיפוי ההוצאות המשתנות והקבועות. לאחר המיפוי נוכל להגדיר מה ההוצאות החשובות לנו כיום בשביל חיים מאושרים, וגם על מה ניתן לוותר.
מטרת העל היא להגדיל את שיעור החיסכון דרך הגדלת הכנסות וצמצום הוצאות שאינן נחוצות ושאינן מסבות לנו אושר.
תכנון מטרות ויעדים
לכל אדם יש מטרות שונות שהוא רוצה להשיג בחייו, בין אם זה לרכוש בית למגורים, לטייל שנה מסביב לעולם, להגיע לחופש כלכלי ולפרישה מוקדמת, לעבור לעבודה בעלת ערכים גבוהים לחברה אך בשכר נמוך, או להקים עסק.
בתהליך התכנון נברר מה העלות הכספית של כל יעד – בעצם, נצמיד לכל יעד מחיר, ובכך נהפוך את החלום ממופשט ליעד בר-השגה. בנוסף, יהיה לנו חשוב להגדיר מתי נרצה להשיג את היעד.
לאחר שנדע מה המחיר ומה פרק הזמן שבו נרצה להגיע ליעד, ולאחר שביססנו את היקף החיסכון השוטף, נוכל להבין מה התשואה שנצטרך לשאוף להשיג על ההשקעות שלנו כדי להגיע למטרה.
לפעמים נבין שנצטרך להגדיל את החיסכון, או לדחות את תאריך השגת היעד אם תשואת המטרה גבוהה מדי או שאינה תואמת את סיבולת הסיכון.
תכנון ההשקעות
חיסכון ברוב הפעמים לא יספיק כדי להגשים את המטרות ארוכות הטווח שלנו. כאן, נדרש להשקיע את הכסף. ככל שזמן ההשקעה ארוך יותר נוכל להנות יותר מאפקט הריבית דריבית, כך שרווחי ההשקעות שלנו יכולים לקדם אותנו לעבר המטרות אפילו יותר מגובה החיסכון. כמובן שככל שהטווח מתקצר, גובה החיסכון נעשה משמעותי יותר בהשוואה לתשואה, שכן לא יהיה לאפקט הריבית דריבית מספיק זמן כדי לצבור תאוצה.
כחלק מתהליך תכנון ההשקעה, נדרש לאפיין את סיבולת הסיכון של המשקיע, או בשפה פשוטה – האם הוא יכול לספוג הפסדים, מאיזה סוג והאם הם ישבשו לו את התוכניות. בחישוב הסיבולת, האספקט החשוב ביותר הוא טווח ההשקעה שממנו נבין כמה זמן יש להשקעה להתאושש, וכמו כן כמה הפסד נוכל לראות בהשקעה ברגע נתון בלי להיכנס ללחץ.
החלק האחרון הוא בחירת מכשירי ואפיקי ההשקעה. כאן, הרבה תלוי באופי האינדיבידואלי של המשקיע. יש אנשים שמתאים להם להיות בשליטה ובמעקב שוטפים אחר ההשקעות שלהם, לעומת אחרים שזקוקים למעין חוצץ בינם לבין ההשקעות. יהיו כאלה שזקוקים לאוטומציה בתהליך ההשקעה – מעין “שגר ושכח”.
אנשים שונים נבדלים גם בהעדפות ותפיסות פסיכולוגיות – ה-“רק נדל”ן” של אחד הוא ה-“רק שוק ההון” של האחר. יהיו משקיעים שיוכלו להיפרד מכספם ל-20 שנה לטובת יעד רחוק, ואילו אחרים צריכים גמישות לאורך הדרך.
נשאף תמיד להגיע לפיזור אופטימלי בין אפיקי ההשקעה ובתוכם, כדי לצמצם את רמות הסיכון הכולל ובלי לפגוע בתשואה, שכן אפיקים שונים מושפעים אחרת ממצבים גלובליים מאקרו-כלכליים וממצבים מקומיים ופוליטיים.
חשוב לזכור שבכל השקעה קיים מרכיב של סיכון. השקעה טובה היא השקעה שמתאימה לאופיו של האדם הספציפי, ושהתשואה בה נותנת פיצוי הולם לסיכון.
ניהול סיכונים וביטוח
כדי שתוכניתו הפיננסית וחייו הכלכליים של אדם יהיו עמידים לזעזועים נדרש לנהל את מכלול הסיכונים שאנו חשופים אליהם.
בהיבט ההשקעות, נשאף לפזר את ההשקעות שלנו בין סוגי נכסים וגיאוגרפיות כדי לא להיות חשופים לאירועים לא רצויים על כל כספי ההשקעה במקביל.
בהיבט השוטף של חיי היום-יום, מומלץ להחזיק קרן חירום של בין 3-6 חודשי מחייה כדי שנוכל להגיב למצב של אובדן זמני של מקור הכנסה, תקלה לא צפויה ברכב, פיצוץ בצנרת וכן הלאה.
בהיבט הביטוח, נשאף להגן על עצמנו מקטסטרופות, עלות של ניתוח בחו”ל או תרופות וטיפולים מחוץ לסל, שיכולים להגיע למיליוני שקלים וכך, חלילה, למוטט כלכלית תא משפחתי. כמו כן, אדם שתומך כלכלית באחרים, בין אם למשל בהורים או בילדים, במקרה של פטירתו מעבר לצער הם יאבדו גם מקור הכנסה.
אדם שתלוי במשכורתו כדי לשמור על רמת החיים שלו, טוב יעשה אם יבטח את עצמו כנגד סיכונים של אובדן כושר עבודה.
תכנון פרישה ופנסיוני
מרבית האנשים לא מעוניינים לעבוד לכל ימי חייהם, בין אם הם רוצים לפרוש מוקדם או בגיל הפרישה. עם התארכות תוחלת החיים, כולנו נדרש לכלכל את עצמנו שנים רבות מחוץ למעגל העבודה.
חשוב לתכנן מראש ולהעריך מה ההוצאות הצפויות בגיל הפרישה, מה גובה הקצבה הפנסיונית הצפויה, והאם יש התאמה בין ההוצאות הצפויות לקצבה. חשוב להתאים את תמהיל המוצרים ואת מסלולי ההשקעה לחוסך הספציפי ולפעול להגדלת הקצבה.
היבטים נוספים חשובים הם יעילות במיסוי ובהורשה, והיבטי הביטוח הקיימים כחלק מהחיסכון בישראל.
העברה בין דורית
בחיים יש שני דברים ודאיים – מיסים, והמוות.
חשוב לתכנן מבעוד מועד איזה מהנכסים יעברו בירושה למי, וכיצד להעביר אותם בצורה היעילה ביותר וללא ריבים. כמו כן, חשוב להגדיר מראש ייפוי-כוח למצב שבו נהפוך במהלך ימי חיינו ללא כשירים לקבלת החלטות.
מיסוי
מיסוי הוא נושא שמקיף את כל תחומי התכנון. תכנון חכם יאפשר לתכנן באופן חוקי דחיית מס ופטורים ממס בכל ההיבטים של השקעות, הורשה, ביטוח ואצל עצמאיים גם בהיבט של תזרים המזומנים.
צמצום חבות המס לאורך השנים ודחיית המס כחוק יכולים להוסיף כסף רב לעתיד.
את מרבית הנושאים הללו ניתן ללמוד ברמה מסוימת לבד, אך רק בעל מקצוע ידע לבנות מעטפת כוללת ולבצע התאמה מדויקת ללקוח ספציפי ולא תוכנית גנרית לכל אדם שבפועל לא תתאים לאף אחד.
היתרון במתכנן פיננסי שמלווה אותנו לאורך השנים היא שהוא מכיר אותנו, ברמת העדפות הפחדים והשאיפות, ויכול לתת מענה מקצועי וזמין לכל סוגיה שעולה בדרך.
הכותב אינו יועץ השקעות או יועץ מס ואין לראות באמור ייעוץ או הנעה לביצוע השקעה או פעולה מכל סוג. המידע הנ”ל מוגש לצורך לימודי בלבד, אם ברצונכם להבין באופן פרטני כיצד התוכן הזה משתלב בתכנון הפיננסי הפרטי שלכם אתם מוזמנים לקבוע פגישה פרטנית. הכותב הינו בעל רישיון סוכן פנסיוני ועשוי לקבל תגמול על חלק או כל המוצרים הנזכרים במאמר זה ובמאמרים אחרים באתר.