בעבר היצע קרנות ההשקעה היה מצומצם ומכוון למשקיעים מוסדיים בלבד. כיום, לעומת זאת, קיים שפע רב של קרנות בארץ ובעולם שמשקיעות בנכסים שונים. בפוסט זה אפרט על סוגי הקרנות השונים
קרן חוב (אשראי)
קרן חוב/אשראי
קרנות חוב, בדומה לבנקים, עוסקות במתן הלוואות ואשראי. חלקן נותנות הלוואות עם בטוחות וחלקן ללא, והן נבדלות אחת מהשנייה גם בטיב הבטוחות ובסוג החוב בכיר/משני/מזנין.
קרנות חוב נותנות אשראי למגזרים שונים שהעיקריים שבהם:
נדל”ן יזמי, אשראי לחברות, ואשראי צרכני
תחום האשראי הוא תחום רווחי מאוד. ראשית, לבנקים כיום יש מגבלות על כמות האשראי שהם יכולים להעמיד. כמו כן, זמן התגובה של הקרנות בהעמדת האשראי קצר משמעותית מזה של הבנק, לכן הקרנות יכולות להעמיד הלוואות טובות בזמן קצר ולהנות מתשואה עודפת.
לרוב הקרנות מתמחות במגזר פעילות אחד שבו הן מנסות למקסם את התשואה תוך ניסיון לצמצם את סיכוני חדלות הפירעון ע”י בטוחות איכותיות שניתן לממש ברווח בקלות ובמהירות.
קרן נדל”ן
כל קרן השקעות מתמחה בדרך כלל באזור פעילות אחד או במספר מצומצם של אזורי פעילות כיוון שהשווקים והרגולציה בנדל”ן נבדלים משמעותית בין מדינה למדינה.
קרנות נדל”ן מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
קרן נדל”ן יזמי
קרן זו מתמחה בהקמת מבנים חדשים. עד להשלמת המבנה לא ניתן להשכירו ובד”כ גם לא ניתן למכור אותו לפני כן ברווח.
לנדל”ן יזמי נדרשת מומחיות גבוהה בהליכי הבנייה וברגולציה המקומית כדי לקבל אישורים שונים.
קרנות מסוג זה מאופיינות בתשואה גבוהה שנועדה לפצות על הסיכון הרב הקיים ביזמות, עיכובים בהליך הבנייה והתארכות השלמת הפרויקט. כל אלה עשויים לפגוע משמעותית בתשואה.
קרן נדל”ן מניב
קרן זו מתמחה ברכישת נכסים קיימים ובהשבחתם. בד”כ מדובר בנכסים שבעזרת שיפור הניהול השוטף בנכס או שיפוץ ניתן להעלות את דמי השכירות או אחוזי התפוסה, ולאחר ההשבחה למכור את הנכס במחיר גבוה יותר. לכל אורך ההשקעה המשקיעים נהנים מתשואה שוטפת.
אסטרטגיות:
ליבה
רכישה של נכסים יציבים שמניבים הכנסה כיום, קבלת דמי שכירות ולבסוף מכירה של הנכס.
זו היא האסטרטגיה הסולידית ביותר ובעלת המינוף הנמוך ביותר והתשואה בהתאם. אופק ההשקעה בקרן זאת יכול להיות קצר יותר מבקרנות האחרות.
השקעה באסטרטגיית ליבה הינה השקעה תזרימית בנכסים במיקומים מבוקשים עם שוכרים חזקים, ולכן בדומה לאגרות חוב, תהיה מושפעת משיעור הריבית במשק.
קיימת גם אסטרטגיית ליבה + שהיא דומה מאוד, אך מתבצעת בנוסף לרכישה השבחה קלה של הנכסים וברמות מינוף מעט גבוהות יותר.
ערך מוסף
אסטרטגיה זו מכוונת להשבחת נכסים קיימים כדי להעלות את דמי השכירות המתקבלים מהנכס ואת ערך הנכסים שנרכשו לפני מכירתם.
הקרן יכולה לנקוט בפעולות לשיפור איכות הניהול של הנכס כולל החלפת חברת הניהול, החלפת תמהיל השוכרים לכזה שמוכן לשלם שכר דירה גבוה יותר בגין הנכס הספציפי, שיפורים קוסמטיים ושיפוצים קלים/כבדים כולל הוספת שטחי מסחר בבנייני מגורים, הוספת קומות ומבנים ושיפור התשתית של המבנה.
אופרטוניסטית
מדובר באסטרטגיה ברמת סיכון גבוהה בשל השקעה בשווקים מתפתחים, ובדרך כלל עיקר הרווח בה נובע מעליית ערך ולא מקבלת שכירות לאורך חיי ההשקעה.
ההשקעה יכולה להיות גם במדינות מפותחות בשוק עם תנופת בנייה משמעותית.
עקב כך שאסטרטגיה זו היא מוטת ייזום, אופק ההשקעה ארוך יותר ורמת המינוף גבוהה יותר. במדינות מתפתחות מתווספים גם סיכוני מדינה רגולטוריים משפטיים וסיכוני מטבע.
קרן פרייבט אקוויטי
קרן השקעה זו נוצרה לטובת רכישת חברות או נכסים פרטיים, והנפקתן או מכירתן לאחר השבחה שלהן תחת אסטרטגיות שונות.
קרנות שונות מתמחות בחברות בשלבי התפתחות שונים, כאשר בחברות הצעירות ביותר ללא רווחים משקיעות קרנות הון סיכון. קרנות שונות משקיעות בחברות בגדלים שונים ומענפים שונים בהתאם להתמחות.
פרק זמן ההשקעה עומד בדרך כלל על כ-10 שנים, ורף ההשקעה המינימלי בדרך כלל גבוה מאוד.
קרן הון סיכון – vc
קרן VC מתמחה בהשקעה בחברות סטארט אפ, בד”כ בשלבי ההתפתחות הראשוניים של המיזם. יש גם קרנות VC שמשקיעות גם בחברות בשלבים מתקדמים יותר ולא בסבב הגיוס הראשון.
השקעה בסטארט אפ שיצליח תניב תשואה גבוה במיוחד. אם זאת, ישנן חברות שייסגרו לפני ההגעה ליעד הקרן.
לכן, הקרן תשקיע במספר חברות לאחר סינון חברות רבות (כמה מאות השקעות יידחו על כל השקעה שתבוצע בפועל). קרנות אלו נחשבות השקעה בסיכון גבוה ורף הכניסה גבוה במיוחד.
קרן גידור – hedge fund
קרן גידור היא קרן השקעות פרטית שמטרתה להרוויח בכל מצב שוק (עולה, יורד, מדשדש). הקרנות משקיעות בד”כ בנכסים בשוק הסחיר, וכיוון שאינן מפוקחות, הקרנות יכולות להגיב בגמישות גדולה ולהשתמש במגוון אסטרטגיות מתוחכמות.
אסטרטגיות לדוגמא:
לונג/שורט
באסטרטגיה זו, הקרן בוחרת בכל סקטור את המניות הטובות ביותר בעיניה ורוכשת אותן, ובמקביל בוחרת את המניות הגרועות ביותר ומבצעת עליהן מכירה בחסר (שורט). באופן זה, אם השוק עולה, המניות הטובות צפויות לעלות יותר, ואם השוק יורד, המניות הגרועות אמורות לרדת יותר ככה שנוצר רווח בכל מצב.
הזדמנויות/אירועים מיוחדים
הקרן מחפשת נכסים שמתומחרים באופן לא מדויק בשל אירועים מאקרו-כלכליים או אירועים שספציפיים לחברה. כמו כן, קרנות אלו מחפשות הזדמנויות שנוצרות בשל מיזוגים ורכישות. האסטרטגיה הנ”ל דומה לאסטרטגיות של משקיעי ערך.
מאקרו
קרנות אלו מתמחות בניתוח מצבים מאקרו-כלכליים ואירועים גיאופוליטיים, ומבצעות השקעות כדי לנצל טרנדים שונים בעולם.
אלגו טרייד/הייפר טרייד/ארביטראז’
קרנות אלו משתמשות באלגוריתמים ובמסחר אוטומטי בכדי לבצע עסקאות בתנועות מחיר קטנות או בכדי לנצל שוני בתמחור נכסים בין בורסות שונות בעולם.
קרן תשתיות
תשתיות הינן תחום משיק לנדל״ן אך בסדר גודל אחר. מדובר בייזום פרויקטים של כבישי אגרה, תחנות כוח, מתקני התפלה, צינורות להובלת משאבי טבע, ועוד.
פרויקטים אלו הם יוזמה של מדינות שמוציאות את הביצוע והתפעול לשוק הפרטי שהוא בדרך כלל יעיל יותר בהקמת ובתפעול הפרויקט. הקרן דואגת להשגת המימון הבנקאי ולייזום הפרויקט, והמדינה מהצד שלה מספקת את ההיתרים והקרקעות, ומסייעת בקידום הפרויקט בירוקרטית. לאחר סיום הייזום, תיתן המדינה ליזם זיכיון לתקופה של עשרות שנים בדר”כ, עם הבטחת הכנסה מצד המדינה.
בשלב זה תוכל הקרן לתפעל את הנכס או למכור אותו ברווח.